YOGA & MINDFULNESS

Waarom yoga?

Yoga en mindfulness gaan vaak samen omdat ze complementair zijn aan elkaar en beide gericht zijn op het bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn. Enkele redenen waarom yoga en mindfulness goed samengaan:

1. Fysieke en Mentale Integratie

Yoga richt zich op fysieke houdingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama), en meditatie. Het beoefenen van yoga helpt het lichaam te versterken en te ontspannen. Mindfulness richt zich op het bewust aanwezig zijn in het moment zonder te oordelen. Het helpt om mentale helderheid en emotionele balans te ontwikkelen. Wanneer deze twee praktijken worden gecombineerd, helpen ze zowel het lichaam als de geest om in harmonie te komen, wat leidt tot een algeheel gevoel van welzijn.

2. Verbeterde Concentratie en Focus

Yoga helpt de beoefenaar om zich te concentreren op de ademhaling en de fysieke houdingen, wat de aandacht en focus verbetert. Mindfulness versterkt deze focus door bewuste aandacht te trainen, wat helpt om de geest rustig en geconcentreerd te houden tijdens de yoga-oefeningen.

3. Stressvermindering

Yoga helpt de beoefenaar om zich te concentreren op de ademhaling en de fysieke houdingen, wat de aandacht en focus verbetert. Mindfulness versterkt deze focus door bewuste aandacht te trainen, wat helpt om de geest rustig en geconcentreerd te houden tijdens de yoga-oefeningen.

4. Verbeterde Ademhaling

Yoga besteedt veel aandacht aan pranayama, of ademhalingstechnieken, die helpen om de ademhaling te verdiepen en te reguleren. Mindfulness moedigt aan om aandacht te schenken aan de ademhaling, wat helpt om een diepere en meer bewuste ademhaling te ontwikkelen. Deze gezamenlijke focus op de ademhaling kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen

5. Emotionele Balans

Yoga kan helpen om emoties fysiek los te laten door de spanning in het lichaam te verlichten. Mindfulness helpt om bewust te worden van emoties zonder erin verstrikt te raken, wat leidt tot een betere emotionele regulatie. Samen helpen ze om emotionele reacties beter te begrijpen en te beheren, wat leidt tot een stabielere emotionele gezondheid.

6. Bewustwording van het Lichaam

Yoga vergroot de fysieke bewustwording door de aandacht te richten op het lichaam tijdens verschillende houdingen en bewegingen. Mindfulness versterkt deze bewustwording door de beoefenaar aan te moedigen om zich volledig bewust te zijn van lichamelijke sensaties zonder te oordelen. Dit verhoogde lichaamsbewustzijn kan helpen om signalen van spanning of ongemak eerder op te merken en aan te pakken.

7. Holistische Benadering van Gezondheid

Yoga en mindfulness bevorderen beide een holistische benadering van gezondheid door het hele individu te beschouwen – lichaam, geest, en ziel. Deze benadering kan leiden tot een dieper gevoel van vervulling en welzijn, aangezien het niet alleen fysieke gezondheid maar ook mentale en emotionele gezondheid omvat. Door yoga en mindfulness samen te beoefenen, kan men een meer geïntegreerde en harmonieuze levensstijl ontwikkelen die zowel lichamelijk als geestelijk welzijn bevordert.

Yoga begint pas als je van de mat afstapt

- Johan Noorloos

REVIEWS

Yin yoga in small groups. Een heerlijk uur me time, onder de fijne begeleiding van Shanthi. Een moment van zijn, in het drukke bestaan. Even ontspannen en voelen. Shanthi is een hele fijne, professionele dame met een hele prettige en warme stem. Kan het iedereen aanbevelen. Neem gerust contact met Shanthi op en vraag naar alle mogelijkheden!

Esther

Shanthi is een heel fijn persoon om mee te werken. Ze geeft hele fijne lessen met veel persoonlijke aandacht. Jij staat centraal. Ook fijn: niet zo zweverig. Er is ruimte voor humor en balans, en kijken hoe de yoga in jouw leven past. Kan het iedereen aanraden!

Nicolien

Ik volg al een tijdje privélessen bij Mijnus, en elke les is zorgvuldig afgestemd op mijn persoonlijke behoeften. Shanthi is een warme persoonlijkheid die goed inspeelt op wat jij nodig hebt en echt naar je luistert. Bij haar voelt niets ongemakkelijk; ik kan volledig mezelf zijn!

Ilse

Heel blij met de lessen en wat het met mij doet. Ontspannen is heel moeilijk voor me en met de Yin Yoga lessen leer ik dit steeds beter en ik merk echt dat ik er veel aan heb!

Theresia